Diabetes

Type 1

Bekend is dat dit type een polygene ziekte is. De oorzaak zijn vele verschillende genen. Het hoogste risico om type 1 te krijgen is erfelijke aanleg. Ook ontwikkeld zich een reactie van het immuunsysteem. .De reactie van lichaamseigen cellen die insuline produceren ...die de bèta cellen aanvallen en vernietigen. Lichaamseigen cellen gaan vechten met de bèta cellen en veroorzaken een chronische ontsteking. Wat in de laatste fase de ondergang van de bèta cellen betekent. Hoe vroeger in het leven deze ontsteking begint des te sneller het proces verloopt. Als alle insuline producerende cellen verstoord zijn kan geen glucose meer opgeslagen worden in de cellen . Gevolg....te hoge bloedsuiker spiegel. Mensen beginnen dan te spuiten maar bij hamsters gaat dit niet.

Zijn vader er moeder diabeet is de kans bij kinderen 20%. Alleen vader diabetes 5%. Alleen moeder diabetes 2.5%

Kinderen van type 2 diabetes..

Vader of moeder 40%

Vader en moeder 60/70%

 

Type 2

Als type 2 uitbreekt kan dit komen door verschillende oorzaken. . Overgewicht. Te weinig beweging /te kleine kooien. Fout eten.

Niet gevoelig voor insuline Gestoorde insuline productie. Gestoorde productie darmhormoon. Zoals 1 is 2 ook een erfelijke ziekte.

Bijna elke hamster draagt deze ziekte maar komt niet bij ieder dier tot uiting. Zonder de hier boven genoemde punten wordt deze ziekte niet zichtbaar. Bij overgewicht. Weinig beweging. Te kleine hokken.. fout voer, stijgt het risico. Type 1 breekt altijd uit.. Kan je niks aan doen.. Type 2 ligt dus aan ons of ze dat krijgen of niet. Om type 2 in toom te houden ligt dus aan ons!!! Wij moeten zorgen voor goed voer en genoeg beweging. Het is dus ook absoluut niet goed om fruit groente of voer aan je hamster te geven waar suiker inzit, omdat anders het hele insuline huishouden door elkaar komt en dit leidt naar over suikering.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0