Noodgevalletje van de maand


Elke maand zal er een diertje in het zonnetje komen te staan bij Rodenttopia die een huisje zoekt. Vaak zal dit een dier zijn die al een tijd bij de opvang zit en wat extra aandacht kan gebruiken. Ik heb Stichting Opvang Pettings van Vera gevraagd of ik met haar medewerking een klein beetje kan bijdragen op zoek naar een thuis voor 1 van haar opvangers. 


Even voorstellen...

Deze twee mannetjes zitten in de opvang omdat de vorige baas er niet meer voor kon zorgen. Het zijn hele schattige mannetjes van ongeveer 1-1,5 jaar. Ze zijn wat schrikkerig maar met geduld en veel eten zullen ze zeker kunnen wennen aan een nieuw thuisje. Zeer geschikt voor iemand die niet persé knuffelcavia's zoekt. — bij Stichting Opvang Pettings.

 

Update:

ivm vechten zijn deze beertjes uit elkaar gehaald, ze zullen beiden 16 april gecastreerd worden, daarna mogen ze op zoek naar een goed thuis!

Huisvesting

Cavia’s zijn groepsdieren, dus kunnen het beste samen gehuisvest worden. Er zijn verschillende combinaties mogelijk. Een paartje kan, maar dan moet het mannetje uiteraard gecastreerd zijn en daarna moet men nog zes tot acht weken wachten voor men de dieren bij elkaar kan zetten. Twee of meer zeugjes bij elkaar kan ook, liefst vanaf jonge leeftijd bij elkaar. Een combinatie van twee of meer zeugjes en eventueel een gecastreerd beertje werkt over het algemeen goed. Twee beertjes kunnen vaak ook wel samenleven als ze van jongs af aan bij elkaar zitten en er geen vrouwtjesdieren in de buurt zijn. Door de rangorde binnen een groep cavia’s kunnen niet alle cavia’s zonder problemen bij elkaar in een hok leven, en twee cavia’s die elkaar niet kennen zullen eerst de rangorde moeten bepalen. Niet alle dieren combineren goed met elkaar, dus laat ze langzaam wennen en let op of het wel goed blijft gaan. Een geschikt hok voor twee cavia’s heeft een oppervlakte van ongeveer 120 bij 50 centimeter. Per extra dier moet daar de helft van die oppervlakte bijkomen. Cavia’s kunnen niet goed klimmen of hoog springen, dus het hok hoeft niet hoger te zijn dan 50 centimeter. Grote hoogteverschillen kunnen beter vermeden worden omdat de dieren geen diepte kunnen schatten en zich snel bezeren als ze vallen. Wel moeten de dieren ook kunnen rennen, daarvoor kunt u het beste een ren aan het hok koppelen of de dieren regelmatig elders in een ren laten lopen. Als bodembedekking kunt u bijvoorbeeld hennepvezel of bedding op basis van papier gebruiken. Pas wel op dat de cavia hier niet steeds van eet, dat kan verstopping geven. De bodembedekking mag ook niet te scherp of hard zijn omdat het dan de voetzolen kan irriteren. Zaagsel (houtvezel) wordt ook veel gebruikt, maar pas op dat dit niet stoffig is, kies liefst voor ontstoft zaagsel. Er zijn aanwijzingen dat zaagsel van naaldhout op termijn ongezond zou kunnen zijn. Er bestaat ook ontharst zaagsel en zaagsel van loofbomen. Cavia’s zijn prooidieren en moeten zich kunnen terugtrekken op een beschutte plek om zich veilig te voelen. Zorg dat er verschillende schuilplaatsen in het verblijf zijn, eentje meer dan het aantal dieren zodat ze altijd kunnen kiezen. Om de dieren bezig te houden kunt u speelgoed geven, zoals een hooibal. Cavia’s hebben van nature de behoefte om te knagen. Dat is bovendien nodig om het gebit van de cavia gezond te houden. Zorg dat er altijd hooi beschikbaar is om op te knabbelen en geef knaagtakken van bijvoorbeeld wilg, hazelaar, berk of fruitbomen. Geef geen knaagsteen, daarmee krijgt de cavia teveel mineralen binnen. Er moeten uiteraard een drinkflesje en voerbakje in het hok aanwezig zijn. De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen de 18 en 21 graden Celsius. Zorg ervoor dat de temperatuur niet boven 26 graden komt, cavia’s raken snel oververhit. Zet een binnenverblijf dus nooit in de directe zon. Zet het verblijf ook niet dicht bij geluidproducerende apparaten zoals televisie of geluidsboxen en vermijd ook harde ultrasone geluiden. Sommige mensen kiezen ervoor om hun cavia’s buiten te huisvesten. Wanneer u uw cavia’s buiten wilt houden, is het belangrijk dat ze een wind- en waterdicht hok hebben, met een dikke laag bodembedekking en hooi. Laat de cavia’s in het voorjaar naar buiten gaan, zodat ze langzaam kunnen wennen aan de koudere buitentemperatuur. Cavia’s kunnen zich beter warm houden als er meerdere dieren bij elkaar zitten. Als het een paar dagen vriest, is het verstandig om het hok bijvoorbeeld in de schuur te zetten. Let bij warm zomerweer op dat de cavia’s schaduw hebben en dat het niet te warm wordt in het hok.

Brandnetel lollies

Vandaag wil ik je opnieuw een recept voor thuis introduceren. Lekker en volledig vrij van additieven.

benodigdheden

* 2,5 eetlepels havermout

* 2,5 el meel mag ook boekweit meel

* 0,5 eetlepel lijnzaad

* 0,5 eetlepels gemalen brandnetelblaadjes, dit kun je doen in de blender

* 1 eetlepel pompoenpitten (of andere zaden)

* Optioneel 1/2 appel met een beetje water of 1 banaan en een beetje water

* Takken van uw keuze 

Bereiding

Meng alle droge ingrediënten samen. Rasp de appel of pers de banaan. Roer het erdoor en kneed het deeg. Als er vloeistof ontbreekt, voeg dan wat meer water toe of voeg wat bloem toe als het te vochtig is. Rol het deeg dun uit. Druk er cirkels uit met een vormpje. Voor 1 Lolli heb je 2 cirkels nodig. Zet een van de takken op de eerste cirkel. Bevochtig het deeg en leg de tweede cirkel erover. Druk zachtjes. Herhaal tot het deeg op is. Bak de lollies op 150 ° C en circuleer gedurende ongeveer 15 minuten. En droog bij 70 ° C, met de ovendeur lichtjes open, voor een paar uur.

Reactie schrijven

Commentaren: 0