Ingrediënten voeding dwerghamsters

Dwerghamsters zijn niet alleen vegetariërs, ze hebben een zeer gevarieerd dieet in hun natuurlijke omgeving. In de zomer wordt bijna alles gegeten en verzameld wat er op hun pad komt. Ze houden van alle soorten kruiden, grassen, wilde granen, zaden, wilde groenten en natuurlijk insecten en zelfs verschillende bessen die op kleine struiken groeien. In de winter wordt voornamelijk de verzamelde voorraden gegeten en bestaat het voedsel voornamelijk uit gedroogde kruiden en zaden en andere gedroogde plantencomponenten. Dus waarom bieden wij ze niet het hele jaar door een gevarieerd menu aan. Hier onder volgt het een en ander over hamstervoer en verschillende blogs zullen nog volgen evenals recepten om zelf te mixen.

Speciaal

De Russische dwerghamster en Campbelli hamster voeden zich met grassen, graszaden, kruiden en insecten. Het aandeel van dierlijk voedsel is ongeveer 40%, aandeel van gras en kruid zaden 40 - 50%, aandeel van andere plantaardige componenten ongeveer 10 - 20%. 

 

Roborovski dwerghamsters voeden zich voornamelijk met grassen en kruiden. Het aandeel graszaad en kruidenzaad is ongeveer 80% in het wild, naast een klein deel dierlijk voedsel van ongeveer 10% en andere plantendelen van ongeveer 10%. 

 

Chinese hamster hebben een zeer breed assortiment aan voer: zaden, kruiden, grassen, granen, fruit en insecten zijn inbegrepen. Het aandeel dierlijk voedsel is ongeveer 30%, kleine zaden ongeveer 50% en plantendelen ongeveer 20%.

Droogvoer

Het belangrijkste onderdeel van een hamstermaaltijd is het droge voedsel . Een volwassen hamster heeft ongeveer een theelepel droog voedsel nodig. Als het droge voedsel een groot aantal grove ingrediënten bevat ( zoals droge kruiden ), neemt het toe met twee tot drie theelepels per dag. Begin met deze hoeveelheden, de dwerg eet deze hoeveelheid tot de volgende voeding volledig is, geef een beetje meer, hij bunker erg veel, reduceer het droge voedsel iets. Een kleine voorraad mag een hamster hebben hij voelt zich veiliger als hij een klein voedseldepot heeft. Vooral via internet kunt u geschikte mixen voor hamsters kopen. Uiteraard zoals bij mij. Een mix van hoge kwaliteit moet veel kleine zaden, graszaden, gedroogde larven en kruiden bevatten. Kies zorgvuldig het voedsel voor de hamster. Ruikt het fris en ziet het er fris uit? Kijk naar de lijst met ingrediënten en houd uw voedsel uit de buurt van ingrediënten zoals melasse, suiker, honing en "bijproducten" die niet verder worden geïdentificeerd. Blijf weg van stoffig, grijs voedsel. Zorg ervoor dat er niet teveel vet bestanddelen in het voer zitten (zonnebloempitten, noten, enz.), In plaats daarvan moeten kruiden en zaden in het voer worden gevonden.

 

Bewaaradvies: Droogvoer mag niet langer dan 6 maanden worden bewaard. Als het te lang worden bewaard, gaan vitamines verloren en worden vet componenten ranzig. Blikjes / koekjesblikken, met papier beklede dikwandige kartonnen dozen of houten kisten zijn ideaal voor het bewaren van diervoeders. Minder geschikt zijn de populaire plastic verpakkingen met goed gesloten deksel of plastic zakken. Van hen kan geen resterend vocht ontsnappen en zo komt het tot schimmelgroei. Tassen gemaakt van verschillende materialen of dunne kartonnen dozen zijn niet geschikt voor opslag, ze bieden onvoldoende weerstand tegen parasieten en dus komt het vaker in zakken tot een besmetting met mottenlarven en mijten.

 

Kiemproef: Het voer moet kiemkrachtige zaden en granen bevatten. Doe een test op de vensterbank: strooi het hamstervoedsel op een vochtig stukje keukenpapier, houd het vochtig en kijk of zaailingen zich ontwikkelen. Kiemen als voederkiemen leveren vooral koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en natuurlijk veel variatie op het menu. Idealiter worden verschillende granen en zaden vochtig gehouden op schone keukenpapier en worden de kiemen (na langzame gewenning) vers gevoerd. De regelmatige toediening van verse kiemen zou een gunstig effect hebben op diabetes.

INGREDIËNTEN

De meest voorkomende componenten van droogvoer staan hieronder vermeld. Al deze voedingscomponenten worden getolereerd, maar niet alle moeten permanent worden gebruikt, sommige zijn alleen geschikt als zeldzame lekkernijen (met name sterke, zoete en vette voedingsmiddelen ) of worden mogelijk niet aan hamstersoorten gevoerd. Let op de verdere informatie over de mengverhouding en de voeding voor de individuele soort. Russen, hybrides en campbelli's   zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen en diabetes en vereisen een speciaal dieet. Hier hebben we alle voedercomponenten die niet geschikt zijn voor deze hamsters gemarkeerd met een *

 

Klein zaadjes zijn het hoofdbestanddeel van elke mix: de basismix bestaat uit graszaad, gierst en oliezaad.

 

Graszaden: Zoals rietzwenkgras, kropaar, raaigras of hooibloemen dit is een mengsel van graszaad, kruidenzaden en enkele andere delen van de plant die uit het hooi vallen wanneer het wordt verplaatst.  Niet alle hamsters eten de graszaden even goed.

Oliehoudende zaden: Zoals niger, saffloer, perilla, lijnzaad, chia zaden, hennep, papaver, sesam. Vanwege hun extreem hoge vetgehalte mogen ze slechts tot 30% van het zaadmengsel uitmaken.

 

Meelhoudende zaden of Millet: Zoals Japanse Millet, Manna Millet, gele Millet, plata Millet, Senegal Millet, dari, Boekweit, Amarant en  Gierst kunnen een aandeel van 30-40% in het zaadmengsel hebben.

 

Paardenbloem, fenegriek, venkel, dille, peterselie, kervel, alfalfa, hooibloemzaden, wilde bloemen zaden , madeliefjes, mariadistel. Deze zaden worden gemengd in hoeveelheden tussen 20 en 30% van het zaadmengsel.

 

Voor de mensen, die nu alleen het aantal berekenen en tot 135% komen: het betekent "ongeveer", wat betekent: dat het afhankelijk is van de voorkeuren van het dier en de hamstersoort, het kan worden gevarieerd, maar meer dan deze hoeveelheden mag niet worden opgenomen in het 100% zaadmengsel.

 

Andere ingrediënten van droogvoer worden in verschillende hoeveelheden toegevoegd ( afhankelijk van het hamstersoort )

Granen: Zoals gerst, rogge, tarwe, haver *, boekweit, amarant. Gerst en boekweit zijn geschikt voor alle soorten hamster-geschikte granen. Ze bevatten weinig tot geen gluten en bevatten heel weinig zetmeel en suiker. Alle andere granen worden getolereerd, maar mogen slechts een zeer klein deel van het eindproduct uitmaken. Bij zieke of zwaar ondergewicht dieren, kunnen alle gebruikelijke granen ook worden aangeboden als vlokken, ze kunnen veel beter worden gegeten als vlokken en gemakkelijker worden verteerd.

 

* Niet geven aan hybriden, campbelli's  , russen en hamsters met diabetes.

 

Gedroogde kruiden / bladeren / bloemen: moeten worden opgenomen in het dieet om de mineraalbalans te reguleren. Echter, niet  alle hamsters eten alle gedroogde kruiden, maar het moet er wel in zitten, sommigen gebruiken het ook als nestmateriaal. Netels, dille, madeliefjes, groene haver, hazelnoot bladeren, herderstasje, kamille, korenbloem bloesems, paardenbloem wortel kruid, citroenmelisse, peterselie, pepermunt bladeren, goudsbloem, zuring kruid, duizendblad, zonnebloemen bloemen, weegbree kruid.  Zelfs hamsters met diabetes hoeven niet helemaal te worden ontzien van bloemen. Zonnebloembloemblaadjes zijn bijvoorbeeld prima voor in hun dieet.

 

Gedroogde groenten : gedroogde knollen bevatten veel suiker, daarom moet je voorzichtig zijn bij alle hamstersoorten hiermee. Droge groenten mogen alleen als een soort traktatie worden aangeboden. Alleen soorten met een laag suikergehalte zoals komkommer of broccoli kunnen deel uitmaken van het droge voedsel. Rode bieten *, wortelen *, selderij *, venkel, koolrabi *, pastinaak *, peterselie *, komkommer, broccoli, pompoen *, courgette. Gedroogde groenten breiden het dieet uit en worden vaak gehamsterd. Droog fruit zoals rozijnen, maar ook appels, peren en rozenbottels worden getolereerd, maar mogen niet worden gevoerd vanwege het extreem hoge suikergehalte. Gedroogde papaja, Mango en andere exotische vruchten kunnen ernstige gastro-intestinale irritatie veroorzaken en zijn te zoet.

 

* Niet geven aan hybriden, campbelli's  , russen en hamsters met diabetes.

Andere droge ingrediënten: Gebroken maïs *, rijstvlokken, erwtenvlokken, ongezoete cornflakes *. Deze ingrediënten kunnen het eten interessanter maken Ze zouden nooit meer dan 5% van de kant-en-klare mix mogen uitmaken. Johannesbrood is erg suikerachtig en gebruik ik liever niet.

 

* Niet geven aan hybriden, campbelli's  , russen en hamsters met diabetes.

 

Noten / pitten: zonnebloempitten, pinda's, pijnboompitten, hazelnoten, walnoten, pecannoten, pompoenpitten moeten er niet teveel in zitten omdat ze erg vet zijn. 

Uitdaging

Wilde dwerghamsters brengen veel tijd door met zoeken naar en verzamelen van hun voedsel. Zelfs hamsters in gevangenschap willen niet alleen hun voedsel uit hun voerbak halen, hierdoor worden ze lui en dik. Door het dus rond te strooien stimuleer je dus uitdaging en beweging.

 

* Gierst zit vaak in het verblijf van onze dwerghamsters. Zoals bijvoorbeeld trosgierst. Soms wordt het op 1 nacht leeg geplukt.  Dan moet de hamster ongeveer een week te wachten tot hij de volgende gierst krijgt. Als alternatief kan vlas (lijnzaad)  worden gegeven.

 

* Biedt het nooit aan in een voerbakje. Verspreid het door het verblijf, behalve in de plashoekjes. Als je dus eerst altijd het in een voerbakje serveerde moet hij het eerst leren,  strooi het voedsel gewoon rond de kom en dan steeds verder en verder weg, zodat de hamster leert eten te zoeken en dus mooi bezig is s"avonds. . Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de dieren hun kleine zaadjes echt kunnen vinden dus strooi dat op een afdakje of plateau bijvoorbeeld. 

 

* Verstop het voer door het in eierdoosjes of wc rolletjes te verstoppen. Zo creëer je weer meer uitdaging.  

 

 

* Ook erg populair zijn kleine "tuintjes". Neem hiervoor een bloempot of een keramische schaal en vul deze met onbemeste turf. Daarin kun je verschillende dingen zaaien, populair zijn mengsels van tarwe, gerst, haver, gras met een kleine hoeveelheid kruiden zoals dille. Als het groen ongeveer 10 cm hoog is, kunt je het aanbieden. Welke planten geschikt zijn volgt nog in een andere blog.