kruiden


Citroenmelisse

De citroenmelisse (melissa officinalis) is een plant die afkomstig is uit zuid-Europa en behoort tot de lipbloemenfamilie.

Daar de citroenmelisse op veel verschillende gebieden een heilzame werking heeft, wordt ze in zuid-Europa veel verbouwd. Werkzame stoffen: Citroenmelisse bevat etherische oliën (hoofdbestandsdelen Citral (limonal), nerol, linalool en Citronella), looizuur, bitterstof, flavonoiden, thymol, koper. Het vitamine C gehalte van verse planten bedraagt per 100gr. 253,0 miligr.

Haar werking bestaat onder andere uit:

- opwekkend/verfrissend

- anti-bacteriëel

- zenuwsterkend (kalmeert het zenuwstelsel)

- helpt bij de afvoer van afvalstoffen

- goed bij een moeilijke spijsvertering, het werkt krampstillend op de maag en de darmen

- gasverdrijvend in de darmen

- ondersteundt het lichaam bij baarmoederproblemen

- werkt eetlustopwekkend

- gaat voortijdig werpen tegen

 Uitwendig:

- verspreidt een geur waar muggen niet goed tegen kunnen.

Voeradvies: Regelmatig kleine beetjes geven, na behoefte.

€ 2,99

 • 0,25 kg
 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

Dille

Dille (Anethum graveolens) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Uit dezelfde plantenfamilie komen venkel en kervel. Dille heeft fijne, naaldachtige bladeren. Het is een kruid met een heel verfijnde smaak. 

Werkzame stoffen: etherische oliën, vluchtige olie, kalium, calcium, natrium, essentiële olie (carvon), limoneen, terpineen, apiol.

Inhoudstoffen (gemiddeld per 100g):

Ruw eiwit 17,824g

ruw vet 3.854g

ruwe vezels 25,536g

Dille heeft de volgende werking:

- eetlustopwekkend

- bevorderd de spijsvertering

- gaat winderigheid tegen (krampverminderend)

 

Voeradvies: Zeer kleine beetjes van het kruid dille geven. Het is een krachtig kruid.

€ 1,49

 • 0,1 kg
 • Uitverkocht

Echinacea Fijn

Echinacea (rode zonnehoed) is een geslacht bestaande uit negen soorten bloeiende planten in de familie Asteraceae, allen van nature voorkomend in het oosten van Noord-Amerika. Sommige soorten worden in Nederland gebruikt als tuinplanten. Het is een van de oudste bekende medicinale planten. Werkzame bestanddelen:  Echinacoside, etherische olie, inuline, hars, vetzuren, fytosterolen, polysachariden, betaïne, polyacetyleenderivaten. Echinacea wordt al zeer lang gebruikt om infecties te behandelen en te voorkomen. Echinacea heeft een sterk weerstandsverhogend effect op het hele lichaam, verschillende inhoudsstoffen werken anti-biotisch en ontstekingsremmend.  Het voorkomt en verkort verkoudheid, stimuleert de speeksel- en zweetafscheiding. Echinacea activeert de cellen die zorgen voor de productie van nieuw weefsel, daardoor genezen zweren en (geïnfecteerde) wonden sneller. Het kruid stimuleert de witte bloedcellen en het natuurlijke immuunsysteem, hierdoor wordt het een natuurlijke antibiotica waardoor virussen en en bacteriële infecties worden afgeweerd. Voorts werkt het goed bij allergieën (zoals een huidallergie of luchtwegallergie).

Dit kruid vaak verkeerd toegepast. Vaak wordt het gebruikt als een preventief middel dat de hele winter gebruikt wordt om verkoudheid en infecties te voorkomen en in duur te verkorten. Door de Echinacea de hele tijd te geven raakt het lichaam er aan gewend en verdwijnt het positieve effect. Gebruik het middel maximaal 3 weken en stop dan minimaal een week. Of gebruik het alleen wanneer het echt nodig is. 

 

Voeradvies:

Niet continue geven, dan vermindert de werking. Bij beginnende verkoudheid een klein beetje geven. Het kan door het voer gemengd worden, maar er kan ook een drank(thee) van gemaakt worden.

 

 

€ 1,75

 • 0,1 kg
 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

Guldenroede

Guldenroede (Solidago Virgaurea) is een geslacht van meer dan 100 soorten uit de composietenfamilie(Asteraceae). Vrijwel alle soorten hebben gele bloemen. Het geslacht komt van nature voor in Noord-Amerika. We vinden hem in het wild op open plekken in het bos. Zoals guldenroede de zure bosgrond omzet, helpt deze ook ons lichaam te ontzuren. De stengel is roodachtig en rond, de bladeren zijn in het voorjaar donkerrood waarmee de werking op het bloed aangegeven wordt. Werkzame bestanddelen: looistoffen, saponinen, flavonen, etherische olie, bitterstoffen, histamine.

 

Gebruik inwendig:

Guldenroede wordt al eeuwenlang met succes toegepast bij de behandeling van de urinewegen, het zorgt ervoor dat er meer urine wordt geproduceerd, waardoor de nieren worden gespoeld en er minder kans is op ontstekingen in de blaas en nieren. Tevens ondersteunt het een goede vochthuishouding. Omdat urinezuur wordt afgedreven en er meer urine wordt aangemaakt worden allerlei afvalstoffen, die in het lichaam tijdelijk opgeslagen zijn, verwijderd. Guldenroede werkt samentrekkend en ontstekingsremmend op de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen. Het vermindert te grote afscheiding van de slijmvliezen. De saponinen zorgen ervoor dat het slijm los komt. 

 

Gebruik uitwendig:

In een kompres zorgen de looistoffen in de guldenroede voor bloedstelpende, wond helende en samentrekkende werking. Waardoor kleine wonden sneller genezen.

€ 1,99

 • 0,1 kg
 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

Peterseliesteeltjes

Gedroogde peterselie heeft een hoge voedingswaarde en is zeer licht verteerbaar.

De hoge waardes aan vitamine C, E en K zorgen voor een goede doorbloeding van de organen, een gezonde darmflora en een goede stofwisseling in de botten. Als er heel erg veel peterselie wordt geven aan drachtige dieren, dan kan het de weeën opwekken.

Werkzame stoffen(gemiddeld):

Vitamine C 168 mg/100g 

Vitamine K1 1,01 mg/100g

Natrium 0,25 g/100g

Kalium 7,10 g/100g

Magnesium 0,23 g/100g 

Calcium 1,80 g/100g

IJzer 0,28 g/100g

Gemiddelde voedingswaarden (per 100g):

ruw eiwit      22,466g

ruw vet        2,027g

ruwe vezels  21,553g

€ 0,75

 • 0,1 kg
 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

Valeriaanwortel

Werkzame bestanddelen: 

Etherische oliën, valerine, chantinine, looistoffen, slijmstoffen, hars en suikers. Valeriaan wordt al heel lang gebruikt om de kalmerende en ontspannende werking. Valeriaan zorgt voor een rustiger gevoel, neemt angst weg en zorgt voor een goede nachtrust. Valeriaan versuft niet en heeft geen negatieve invloed op de reactiesnelheid, alertheid of concentratie. Valeriaan vermindert  spierspanning en kramp in het spijsveringskanaal, het helpt dus bij koliek, buikkrampen, winderigheid en constipatie.

€ 2,99

 • 0,1 kg
 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1