voor losse ingrediënten zie dierenkruiden

Cavia's foerageren de hele dag door. Wat betekent dat dan? Ze eten dus de hele dag door kleine beetjes. Van nature houden ze van een gevarieerd aanbod en vooral veel vers voedsel.

 

De basis 

Geef minstens twee keer per dag een flinke lading vers voer. Op deze manier hebben je cavia's toegang tot een gevarieerd aanbod van verse voeding en kunnen ze foerageren. Door meerdere keren per dag zo veel mogelijk vers te voeren is het gelijkmatig verdeeld en hebben ze continu toegang tot vers voedsel Het dagelijks voeren van verse voeding is zeer belangrijk: een brokken dieet ( en hooi) heeft negatieve consequenties op het lichaam. Er kunnen allerlei gezondheidsproblemen ontstaan zoals gebitsproblemen en blaas- en nierziekten. 

 

Planten en groenten

In principe is het voeren van diverse wilde planten en grassen een complete voeding voor cavia's. Er hoeft dan niets anders meer aangeboden te worden. Wil je graag zelf de voeding van je cavia's gaan plukken? Dan is het belangrijk om je kennis over planten uit te gaan breiden. Niet elke plant is geschikt om te voeren en daarom is het belangrijk om vooraf goed uit te zoeken welke planten je kunt plukken. Hiervoor verwijs ik je door naar mininatuur. Als het niet lukt om zelf weideplanten en grassen te plukken of je kunt hier niet voldoende van geven, zijn groenten een goed alternatief. Wanneer de cavia's afhankelijk zijn van groenten als verse voeding, kun je het volgende hanteren als vuistregel: voer minstens 7 soorten per dag en minstens 10-30 soorten per week. Wanneer je cavia's goed gewend zijn aan de groenten, kun je overschakelen op het wennen aan diverse koolsoorten. Zeker in de winter is het handig om koolsoorten te kunnen voeren, aangezien koolsoorten in de winter goed verkrijgbaar is en veel gezonde voedingsstoffen bevat. Omdat de herkomst van groenten uit b.v. de winkel of markt niet helemaal duidelijk is, is het belangrijk om de groenten van te voren met water af te spoelen en buitenste bladeren te verwijderen vanwege mogelijke bestrijdingsmiddelen die er nog op kunnen zitten. 

 

Hooi​

Naast het aanbod van verse voeding, is het belangrijk om onbeperkt hooi aan te bieden. Zorg ervoor dat je dagelijks nieuw hooi geeft, want niet alles van het hooi is eetbaar. Cavia's selecteren de gedeelte wat eetbaar is en laat de rest liggen. Hooi bestaat vaak voor 50% uit eetbare planten, de rest zullen zij lagen liggen. Dwing ze niet om dit op te eten: biedt gewoon weer nieuw hooi aan, de rest kan fungeren als nestmateriaal. Goed, kwalitatief hooi ruikt naar hooi en kruiden en is niet muffig of vochtig. 
NB. Hooi mag nooit verse voeding vervangen. Hooi wordt als aanvulling aangeboden.

 

Water

Cavia's zullen weinig water drinken wanneer ze toegang hebben tot veel en gevarieerde verse voeding. Desondanks moet er ten alle tijden vers water aanwezig zijn. Water moet aangeboden worden in een stevig, keramiek bakje. Drinkflessen zijn niet gewenst, aangezien cavia's veel moeite moeten doen om er een druppel water uit te krijgen.