Hamsterscaping

Gepubliceerd op 27 juni 2022 om 16:50

Hamsterscaping is een manier van inrichten waarbij je je creativiteit gebruikt om een hamsterverblijf om te toveren tot een natuurlijke omgeving wat aansluit op de behoeftes van je huisdier. Vaak zie je dat mensen ook verschillende thema's gebruiken zoals Pasen, Halloween etc. Meestal probeert men een bosachtige omgeving te creëren. Je kunt het op allerlei manieren presenteren zolang het maar aansluit op het natuurlijk gedrag van hamsters. 


Wat is scapen dan precies?

In de 'vissenwereld' wordt al heel lang 'gescaped'. Dit noemt men aquascaping. Bij aquascaping wordt een bepaald soort landschap of natuur nagebootst in een aquarium. Binnen aquascaping zijn er verschillende soorten stijlen te vinden, google maar en je komt op de juiste pagina's. 

 

In de hamsterwereld hoor je vaak twee termen en dat zij "hamster scaping"en "natuurlijke stijl of duitse stijl". Eigenlijk is er niet zo veel verschil tussen hamsterscaping en natuurlijke stijl. Voor hamsters is het belangrijk dat zij hun basisbehoeften kunnen uiten en daar kun je je scape op aanpassen. Echter zien we verschillende soorten adviezen met betrekking tot de huisvesting van de hamster. Niet alle manieren van inrichten zijn geheel aangepast op de behoeften van de hamster. Een meerkamerhuis is nog niet zo bekend en wordt daarom niet door iedereen gezien als een basisitem. Net als de grootte van het verblijf of het formaat loopwiel. Het kan voorkomen dat je verschillende manieren van inrichten terug ziet in hamsterscaping omdat een ieder vanuit een andere basis of visie werkt. 


Wat heb je dan nodig?

Wil je graag aan de slag met je creativiteit en ook een thema of natuur gaan nabootsen, begin je met het maken van een ontwerp. Door van tevoren een inrichting uit te schetsen, kun je goed nadenken waar je alles wilt plaatsen en kun je ook meteen alle belangrijke basiselementen erin verwerken. Zo voorkom je dat je iets mist en een deel van het verblijf moet omgooien en dat je hamster in de stress raakt door alle veranderingen.

 

De basis van elk hamsterverblijf bestaat uit deze onderdelen: 
- Het verblijf voldoet aan de minimale afmetingen;
- Er is over het gehele oppervlakte minstens 20 cm graafbare bodembedekking;
- De inrichting bevat alle basis items zoals een meerkamerhuis, loopwiel, schaal met chinchillazand en schuilmogelijkheden 
- Er worden plateaus gebruikt of alles op poten om inzakkingen te voorkomen;
- Looproutes creëren;
- Alle materialen, huisjes, tunnels etc. voldoen aan de veiligheidsnormen.

Als alle basiselementen in je ontwerp zijn verwerkt, kun je verder je creativiteit gebruiken om een bepaald thema of landschap na te bootsen. Je kunt b.v. gebruik maken van mos, gedroogde plantjes, stenen, bruggen, enzovoorts. Het is ook mogelijk om zelf huisjes te maken die bij je thema passen.