voermixen

Voer Toppings

voor losse ingrediënten zie dierenkruiden

De basis

Het natuurlijk dieet van muizen wordt vooral opgebouwd door verschillende granen en zaden. Daarom is het belangrijk dat het basisvoer bestaat uit een diversiteit van allerlei verschillende soorten granen en zaden. Deze zaden kun je onderverdelen in meel houdende zaden en oliehoudende zaden. Voorbeelden van meel houdende zaden zijn: haver, spelt, gierst, gerst, amaranth, millet, graszaden, dari. Oliehoudende zaden zijn bijvoorbeeld: lijnzaad , hennepzaden, koolzaad, maanzaad, nigerzaad, sesam, perilla, cichoreizaden. Het is belangrijk dat er een balans is in de hoeveelheid meel houdende zaden en oliehoudende zaden. Dit houd in dat er meer meel houdende zaden dan oliehoudende zaden in moeten zitten.

 

Groenten en fruit

Het basisvoer bevat diverse gedroogde groenten courgette, pastinaak, pompoen, tomaat, rode biet, komkommer, selderij, venkel. Gedroogd fruit mag een enkele keer gegeven worden, een stukje per week. Dus als snackje werkt dit prima.

 

Kruiden en bloemen

Daarnaast bevat het basisvoer ook nog gedroogde kruiden en bloemen. Kruiden zijn een goede aanvulling en bevatten vele soorten mineralen. Kruiden kunnen bepaalde geneeskrachtige eigenschappen hebben, waardoor ze de gezondheid van je muis kunnen ondersteunen. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld: citroenmelisse, peterselie, duizendblad, dille,  groene haver, korenbloemen, kamille. Maar je kunt ook een groentemix als extra geven of een kruidenmix.

 

Dierlijke eiwitten

Insecten zijn een goede bron van eiwitten en mogen niet ontbreken in het basisvoer. De volgende insecten of bronnen van eiwitten mogen gevoerd worden ook als snack: Meelwormen, kakkerlakken, sprinkhanen, krekels of een insectenmix.

 

Noten en pitten

Verschillende soorten noten en pitten mogen gevoerd worden aan muizen. Ze hebben wel een hoog vetgehalte en mogen daarom maar in beperkte mate worden gevoerd. Walnoten, macadamia, hazelnoten, zonnebloempitten, pinda's, pijnboompitten.