De basis voor je hamster verblijf

Gepubliceerd op 8 juni 2022 om 11:12

Minimale afmetingen 

Door de jaren heen zijn de richtlijnen voor de afmetingen aangepast voor een  geschikt verblijf. Het LICG ( Het landelijk Informatie centrum gezelschapsdieren) houd de volgende maten aan : voor een dwerghamster 3200 cm2 en voor een syrische hamster 5000 cm2. Op verschillende forums worden vaak andere afmetingen gehanteerd en dit kan dus voor wat onduidelijkheid zorgen. Wat is dan belangrijk om te weten en waaraan moet je verblijf dan voldoen. Op basis van de informatie op duitse forums die vaak voorlopen op ons is dit schema ontstaan.

Hamsters leven overdag ondergronds in een burcht. Deze bestaat uit meerdere kamers en worden met elkaar verbonden door tunnels. Zo'n burcht kan meerdere meters lang zijn en aantal vierkante meters in beslag nemen. Het zit ongeveer tot 1 meter onder de grond. Elke kamer in de burcht heeft een functie zoals om in te slapen, voer op te slaan en ook als toilet. Als de schemer valt komen ze bovengronds en gaan ze op zoek naar voedsel, dit noemen we ook wel foerageren.  Ze kunnen hierbij wel kilometers afleggen. Ze hamsteren hun voedsel  en zo nemen ze het mee terug naar hun burcht. Hoe kunnen we dit dan het beste nabootsen. Bied een dikke graafbare laag bodembedekking aan dan stimuleer je het graafgedrag en geef je ze de mogelijkheid om tunnels en een burcht te maken. Een meerkamerhuis bootst een burcht na maar mag niet de ruimte voor een dikke laag bodembedekking innemen. 

 

Omdat ze in de natuur vele kilometers afleggen om op zoek te gaan naar voedsel kun je het voer rondstrooien om dit te stimuleren. Zo gaat je hamster actief op zoek naar voedsel. Wat niet mag ontbreken is een loopwiel. Zorg ervoor dat je goed kijkt naar de afmetingen want een te klein loopwiel zorgt voor lichamelijke ongemakken.

 

Ik ben een voorstander van plateaus, deze kun je zelf maken maar ik kan ze ook naar jouw wensen straks maken. Zo kun je zwaardere voorwerpen veilig aanbieden zonder instortingsgevaar. 

 

Hamsters zijn prooidieren en houden van beschutting. Ze houden niet van grote open ruimtes en is het dus belangrijk dat jij als baasje voldoende beschutting gaat creëren door verschillende schuil mogelijkheden aan te bieden. Je kunt denken aan kurk, takken, huisjes etc.

 

Wat verder niet mag ontbreken is een zandbak met chinchilla zand en een drinkbakje. Voor verdere aankleding van je verblijf kun je denken aan plantjes, mos, bladeren en gebruik je eigen creativiteit

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.