Ben jezelf niet zo handig en wil je wel een gave renbaan of een plateau of meerkamerhuis op maat of heb je zelfs een ander leuk idee 💡 stuur dan een berichtje en kijken we samen of we dat idee kunnen uitwerken. Op de pagina custom made producten staat alles wat je standaard kan bestellen, de verschillende opties staan uitgelegd op deze pagina. De foto's zijn bedoeld als voorbeeld en zijn van mijzelf of tevreden klanten. Dus of je nu op zoek bent naar losse onderdelen of juist naar een complete inrichting bij mij is er van alles mogelijk. Hou er rekening mee dat custom made producten langere levertijd hebben. Wil je zelf aan de slag dan leg ik hieronder uit welke producten veilig zijn om te gebruiken. 


Plaatmateriaal

Houten platen worden gebruikt om zelf plateau's, renbanen, meerkamerhuizen of schuilplekken van te maken. In de bouwmarkten kun je allerlei houten platen vinden - maar lang niet alle zijn geschikt om te gebruiken in een hamsterverblijf. Populier multiplex is erg geschikt en vrijwel in elke bouwmarkt in verschillende diktes te verkrijgen. Ander geschikt hout is bijvoorbeeld, peer, berk, appel of els, maar deze soorten zul je niet zo snel in een bouwmarkt tegenkomen. Platen gemaakt van naaldhout (vurenhout, grenen, e.d.) zijn niet geschikt omdat daar ook na jaren nog hars uit kan treden, wat de wangzakken van de hamster van binnen kan verkleven, mocht hij er van 'proberen'. Ik zelf gebruik alles van berken en beukenhout bij alle producten. De meeste bouwmarkten bieden een (gratis) zaagservice aan: heel handig! Zeker als je zelf geen klusmateriaal in huis hebt, dan kun je je plaatmateriaal makkelijk op maat laten zagen bij de bouwmarkt.

Poten en deuvels

Onder renbanen, plateau's en meerkamerhuizen dienen poten te worden geplaatst, zodat ze niet verzakken, indien je hamster besluit er vlak onder een gang te graven. In bouwmarkten kun je rondstaven en vierkante latjes van beukenhout vinden. Deze zijn met een verstekbak en houtzaagje makkelijk zelf netjes op de juiste lengte te zagen. Ook hier word er enkel beukenhout gebruikt let daar wel goed op in de bouwmarkt. Deuvels/houten pluggen, zijn kleine staafjes hout, die vaak bij houten meubels naast schroeven gebruikt worden om de verschillende delen met elkaar te verbinden. Met de staafjes en wat lijm  laten zich makkelijk leuke trappetjes, bruggetjes en relings voor zelfgemaakte zandbadjes, renbanen en plateau's maken. Ook kun je schuilplekjes en een zogenaamde 'watchbox' (gedeeltelijk) met ronde deuvels maken. Deuvels zijn er in allerlei diktes en lengtes. 

Lijm 

Veel lijm bevat echter giftige stoffen. Alleen houtlijm met de code D2 kun je veilig voor je hamsterbouwsels gebruiken. Haal wel altijd de overtollige lijm gelijk weg en laat de lijm minimaal 24 uur uitharden, voor je het in je verblijf zet.

Lak en verf

Als je graag wat kleur in je verblijf wilt aanbrengen, kun je je zelfgemaakte (of gekochte) houten schuilplekken, meerkamerhuis, maar eventueel ook renbaan, plateau's en houten looprad in één of meerdere kleuren verven. Dit ziet er niet alleen gezellig uit, maar zorgt er tegelijk voor dat de urine van je hamster niet zo in het hout kan trekken en vlekken achterlaten, als hij er eens op/tegen plast. Als je liever de natuurlijke uitstraling van het hout wilt behouden, kun je ook voor een kleurloze lak kiezen om het hout te beschermen.

Zorg er wel, net als bij de lijm, voor dat je 'ongiftige' verf of lak neemt. Deze voldoet aan een strenge norm en is 'veilig' bevonden om kindermeubels en speelgoed, waar ook nog wel op gesabbeld wordt door baby's en kleine kinderen, mee te verven of lakken. Je kunt deze verf of lak herkennen aan de code  DIN EN 71.3. Aangezien deze verf/lak op waterbasis is, is het wel heel belangrijk alles van minimaal 4 à 5 lagen te voorzien en de lagen zowel tussendoor als na de laatste laag voldoende tijd te geven om goed te drogen (zie hiervoor de gebruiksaanwijzing op de desbetreffende verpakking).

Ook bij het verblijf zelf kun je overigens eventueel voorhanden hout verven of lakken, zodat urine er minder snel in kan trekken en je het hout makkelijk kunt afnemen met een vochtige doek, mocht dat eens nodig zijn. Voor plekken waar regelmatig plasjes op het hout landen, kun je ook kleine tegeltjes of kurk op het hout leggen/plakken. Bijvoorbeeld op renbanen, plateau's en in het toilethoekje in het meerkamerhuis. Indien je hamster regelmatig in z'n houten loopwiel plast, kun je het beste niet alleen het hout verven of lakken, maar ook een strook kurk met een paar puntjes lijm aan de binnenkant bevestigen. Kurk is namelijk van zichzelf al waterafstotend, en kan ook met azijnwater worden schoongemaakt en zo'n losse strook laat zich makkelijk vervangen mocht je de kurk eens niet meer schoon krijgen. 

Klei

Keramische huisjes/schuilplekken zien er niet alleen leuk uit, maar zijn ook goed schoon te houden en bieden je hamster verkoeling op warme dagen. Je kunt keramische huisjes/schuilplekken of ook keramische decoratie natuurlijk in de winkel kopen of online bestellen, maar indien je handig bent met klei ook zelf maken. Voorheen werd DAS klei als veilig gezien, maar omdat ervaringen hebben laten zien dat aan de lucht gedroogde klei op den duur vaak vochtig en broos wordt, wordt inmiddels aangeraden alleen klei te gebruiken die op hoge temperatuur gebakken kan worden. 

Veel plezier bij het knutselen!