De basis

Dwerghamsters eten in het wild diverse soorten zaden, kruiden, grassen, bloemen, plantendelen, insecten en soms zelfs groenten. Een deel hiervan wordt in de hamsterburcht bewaard voor de winter.  Het dieet van onze dwerghamster is niet anders dan dat van de wilde dwerghamster. Strooi het voer rond in het verblijf, op die manier stimuleer je het foerageergedrag van je dwerghamster.

 

Zaden

Het voer voor dwerghamsters bestaat vooral uit graszaden, gierst en oliehoudende zaden.  

- Graszaden zijn zaden van allerlei soorten grassen en kunnen tot 35% deel uit maken van het voer. 

- Gierst of ook wel millet genoemd zijn 30-40 % onderdeel van het voer voorbeelden hiervan zijn japanse gierst, gele gierst, amaranth,         boekweit en dari (milocorn).
- Wilde zaden zijn ongeveer 20 tot 30% onderdeel van het voer voorbeelden hiervan zijn Wilde zaden zijn mariadistel, klaverzaad, peterselie.
- Oliehoudende zaden zijn ongeveer 30 % onderdeel van het voer voorbeelden hiervan zijn lijnzaad, chiazaad, sesamzaad, nigerzaad.

 

Kruiden, bloemen en bladeren

Het voer moet ook een diversiteit aan gedroogde kruiden en bloemen bevatten. De ene hamster is de andere niet dus zal niet elke hamster eten wat de ander wel doet. Dat is helemaal niet erg. Zolang het aanbod gevarieerd is, zal je hamster eten wat hij nodig heeft. Voorbeelden wat je kan aanbieden zijn weegbree, paardenbloemblad, hazelnootbladeren, citroenmelisse, aardbeienblad, dille, peterselie, goudsbloem, korenbloem, frambozenblad, brandnetel, en kamille. 

 

Noten en pitten

Noten en pitten zijn erg vet en mogen daarom af en toe gevoerd worden. Een paar keer per week verschillende noten en pitten voeren is voldoende voorbeelden hiervan zijn walnoten, hazelnoten, pompoenpitten, pinda's, zonnebloempitten. 

 

Dierlijke eiwitten

Dwerghamsters zijn geen strikte vegetariërs, ze eten zo nu en dan een insect. Insecten zijn een bron van eiwit voorbeelden hiervan zijn meelwormen,  gammarus en sprinkhanen.

 

Groenten en fruit

Dwerghamsters eten van nature weinig tot geen groenten. Het voeren van gedroogde groenten wordt alleen gedaan als snack voorbeelden hiervan zijn broccoli, komkommer en pastinaak. Gedroogd fruit zou ik zeker niet aanraden. Deze bevatten erg veel suiker. Dit is geen onderdeel van hun dieet in de natuur dus is hun maag en darm stelsel niet op gebouwd.

 

Plantjes

Door gedroogde planten aan te bieden, ontstaan er een grotere variatie aan voedsel en krijgt je dwerghamster de mogelijkheid om te foerageren. Steek de gedroogde plantjes tussen de bodembedekking, zodat ze wat omhoog steken dit geeft ook een mooie natuurlijke uitstraling van je verblijf en je hamster kan actief ermee bezig gaan. Dit is een mooie bezigheid voor hem of haar.