Het wordt weer zomer...


De eerste warme dagen van het jaar hebben we al gehad de afgelopen dagen.  Misschien zelfs doorgebracht op een prachtige plek met een ijsje in de hand. Maar als het voor ons onaangenaam warm wordt, is dat ook zo voor onze harige kamergenoten. Weinig knaagdieren voelen zich comfortabel bij warme temperaturen. Niet voor niets zijn zelfs de woestijn- en steppebewoners nogal schemerig en nachtelijk en verstoppen ze zich in de koele ondiepten van hun wijdvertakte kanalen totdat het weer milder wordt. Dit is niet mogelijk in ons huisdierverblijf en appartement en tuin. In dit bericht leer je hoe je je dieren kunt laten afkoelen!


ventileren

Eigenlijk altijd belangrijk en nog belangrijker op warme dagen: 's Morgens en' s avonds als het nog steeds koel is, moet je goed luchten, in het beste geval de behuizing afdekken of zorgen dat de dieren geen beweging krijgen. Gedurende de dag moet het appartement worden verduisterd, zodat er niet te veel warmte kan ophopen. Zet je huisdieren niet op de tocht!

Bied vers voedsel aan en zorg voor meerdere waterbronnen

Bij hogere temperaturen neemt de waterbehoefte van uw huisdier toe. Om hieraan te voldoen kun je meer vers voedsel aanbieden zoals komkommer bijvoorbeeld (als je dieren eraan gewend zijn)  en verschillende waterbronnen in het verblijf. Deze moeten ook meerdere keren per dag worden gecontroleerd en vernieuwd. Ook zijn er tegenwoordig cool pads te koop, maar ik leg zelf vaak een schoteltje in de koelkast die ik daarna in het verblijf leg. Hier gaan ze dan op liggen als ze die behoefte hebben. Mocht je ervoor kiezen om dingen in de vriezer te leggen denk er dan wel aan om ze in te wikkelen in een handdoek of theedoek en niet zo direct in de kooi te leggen.

Juiste locatie en schaduw

Zet nooit je verblijf in de brandende zon. Creëer schaduwplekken. Ook buiten, moet het grootste gebied van de behuizing worden overschaduwd en een donker toevluchtsoord zijn voor elk dier. 

zwembad (alleen voor ratten geschikt)

Je kunt je ratten een kleine, platte, met water gevulde bak of kom aanbieden om af te koelen. Ze moeten hem op elk gewenst moment vrijwillig kunnen betreden en verlaten. Als je het nog spannender wilt maken, kun je wat eten in het water stoppen. Geschikt is bijvoorbeeld erwten of maïs of zelfs bevroren fruit. Belangrijk: Dit is NIET geschikt voor andere knaagdieren omdat ze de natte vacht niet goed verdragen en snel ziek kunnen worden.

herken een hitteberoerte

Als uw huisdier ondiep en zwaar ademt (flankerende ademhaling) en volledig onbeweeglijk rondslingert, moet u snel handelen. Een onbehandelde hitteberoerte kan leiden tot de dood van het dier in een korte tijd. Daarom moet u uw huisdier in een koele, licht vochtige handdoek wikkelen, indien nodig, wat water in zijn mond druppelen (voorzichtig!) En onmiddellijk een dierenarts bellen!

Voor alle tips geldt : de dieren moeten op vrijwillige basis de koeling kunnen zoeken! In tegenstelling tot veel andere meningen mogen er geen natte handdoeken in de kamer worden opgehangen. Hoewel deze zorgen voor een merkbaar "koelere" lucht door verdampingskoeling, stijgt de luchtvochtigheid in de kamer ook snel, wat niet geschikt is voor de luchtwegen van knaagdieren. Ook geen ventilatoren rechtstreeks op verblijven richten.