Dierlijke eiwitten


Essentieel voor een gezond voedingspatroon is eiwit. In de natuur gebruiken de kleine knaagdieren talloze insecten en wormen op hun grondgebied. Als een familielid in de natuur sterft, wordt hij vaak als een eiwitbron beschouwd en ook gegeten. Dit zorgt niet alleen voor een schone omgeving, maar biedt ook een enorme energiebron voor het hele gezin. Zelfs als dat vreselijk klinkt voor ons....

 

In een goed samengestelde voermix zitten insecten al door de mix gemengd

 


Welke dierlijke eiwitten zijn nu de juiste?

Zoals hierboven vermeld, zijn insecten de meest natuurlijke en gezondste eiwitbron voor hamsters. Daarom moet u, indien mogelijk, de volgende eiwitbronnen aanbieden. Of het nu levend of gedroogd is, dat is aan jou.

 

* gammarus - vetarme eiwitbron

* zoetwatervisjes - magere eiwitbron

* sprinkhanen - gemiddelde eiwitbron

* zijderupsen - rijke eiwitbron

* meelwormen - vet bron van eiwitten

 

Mijn hamster eet geen insecten

Helaas willen sommige hamsters geen insecten eten. In de regel is de eiwitbalans in evenwicht. Als men het gevoel heeft dat de hamster proteïne nodig heeft, kan men zijn toevlucht nemen tot de volgende alternatieven. Ook bij het opgroeien zijn deze noodzakelijk!

* gedroogd vlees - van de hondenafdeling of zelf maken met een voedseldroger

* eiwitten - gekookt, zonder eigeel

* rundergehakt of gevogelte - gekookt

 

Zuivelproducten zijn slechts gedeeltelijk geschikt. Ze mogen alleen in hoge nood worden gevoerd als de hamster voor zijn gezondheid afhankelijk is van energie, zoals oude zieke dieren of vrouwtjes met te grote nesten.

 

* kwark - mager of 20% vet

* yoghurt - natuur

 

hoeveel hebben ze nodig?

Hoeveel een hamster precies nodig heeft is moeilijk te zeggen en zijn de meningen over verdeeld. Alle hoogwaardige voedingsmiddelen bevatten al de juiste hoeveelheid eiwitten. Natuurlijk zijn er fases in het leven van een hamster, waar hij meer nodig heeft. Bijv. bij het opgroeien tot de 12e levensweek, tijdens de zwangerschap en 4 weken na de geboorte, of in ziektegevallen. Gedurende deze tijd zijn 2-4 extra eiwitmaaltijden zinvol.