Dierenkruiden

Gepubliceerd op 7 oktober 2021 om 23:58

Dierenkruiden zijn gedroogde planten en/of plantendelen die als enkelvoudige ingrediënten kunnen worden toegevoegd aan het dieet van je huisdier

Voor wie zijn dierenkruiden geschikt?

Niet alleen herbivoren (planteneters) eten (gedroogde) kruiden, ook omnivoren (alleseters) en carnivoren (vleeseters) kunnen gebruik maken van de gezonde eigenschappen van bijvoorbeeld kruiden. Een herbivoor zoals een cavia zal het echter graag vers en/of gedroogd eten, terwijl een omnivoor zoals een hamster het zowel vers, gedroogd, in poeder of als thee kan gebruiken. Een carnivoor zoals een hond zal de kruiden hoofdzakelijk als poeder of thee innemen. Elk dier is uniek en zal op zijn eigen manier op de kruiden reageren.

Waar moet je op letten als je het zelf wil gebruiken?

Er zijn een aantal basisregels om veilig met kruiden om te gaan als je dit aan de voeding van je huisdier wil gaan toevoegen

* er is maar een kleine dosering nodig om iets teweeg te brengen.

* gebruik 1 soort niet langer dan 21 dagen achter elkaar

* ga niet zomaar iets uitproberen elk kruid heeft een eigen werking

* schakel bij twijfel altijd professionele hulp in

* dwing je huisdier nooit, elk dier beschikt over de kracht om zelf te kiezen wat hij eet en waar zijn lichaam om vraagt.

* wissel af met de seizoenen net zoals in de natuur

Hoe kun je het aanbieden?

Je kunt het op verschillende manieren  aanbieden. De planteneters zijn voor de kruiden op zich het makkelijkst, want die kun je de kruiden gewoon zo vers of gedroogd geven. Bij alle dieren is thee aan te bieden van vers of gedroogd plantenmateriaal. Gemiddeld zo’n 10 minuten laten trekken (max 70 graden) en dan afgekoeld aanbieden. Het plantenmateriaal mag er gerust in blijven zitten. Biedt het aan in een glazen schaal of stenen schaal.  Poeder eerst op laten lossen en dan aanbieden in water. Of gedroogd in een hoekje bij het voer leggen. Zo kan je dier toch kiezen om het in te nemen of te laten liggen. Roer geen dingen door het eten omdat jij vindt dat hij het op moet eten. Geef je huisdier een keus. Biedt het daarom aan in een aparte bak.  Door het eten roeren is nooit objectief, omdat een dier eten nodig heeft om te leven.  Soms zal je ook bij carnivoren zoals je hond zien dat ze het vers eten zoals bijvoorbeeld gras. Verse kruiden pluk je en geef je direct aan het dier. Gedroogde kruiden is een ander verhaal. Dat bewaar je het beste donker, koel en droog. Daglicht en zuurstof beïnvloeden de kwaliteit en zorgen voor verlies van voedingsstoffen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.